OKR; målstyring for selskaper

Nå har vi begynt på del 3 av kurset på digital markedsføring, der denne delen omhandler E-Varehandel. Dette er en ny del, som også betyr ny foreleser. Karl Phillip Lund er vår leder for denne gang og jeg gleder meg til å følge med på de ulike temaene vi skal gå gjennom. Her skal jeg levere to blogginnlegg ukentlig så jeg håper du gjerne vil følge med på. I dette innlegget velger jeg å skrive om styringssettet OKR, der dette er nytt for meg og nødvendig tema som er relevant for min pågående eksamen. Denne modulen er den mest praktiske delen av alle 4 deler, ettersom vi skal planlegge og gjennomføre lansering av en nettside. Dette blir spennende, mildt sagt.

Hva omhandler OKR?

I følge Lund sitt blogginnlegg omhandler OKR et system for gjennomføring. Det er et rammeverk for å sette mål og bestemme hvordan vi skal oppnå dem. OKR er forkortelsen for mål og nøkkelresultater, også kjent som Objectives og Key Results på engelsk. Et mål definerer hva du vil oppnå og den skal være kvalitativ og tidsbundet, mens et nøkkelresultat definerer hvordan du måler fremgangen din mot målet ditt. Den skal være kvantitativ og oppnåelig. Under hvert mål bør man ha tre til fem viktige resultater. Dette er et nødvendig system for de aller fleste selskaper, dersom de ønsker å overleve og vokse på et marked som stadig forandres.

Enda enklere forklart:

Objective: hvilke mål skal du oppnå?

Key results: hvordan skal du få til de målene?

Bildet er hentet fra: free power

Når skal vi ta i bruk OKR?

Dette er et nødvendig system for de aller fleste selskaper, dersom de ønsker å overleve og vokse på et marked som stadig forandres. Lag som forplikter seg til å fullføre OKR, bør peke sine interessenter på resultater basert på finansieringen. Målet er å redusere risikoen, men likevel sette ambisiøse mål og fokusere på resultater fremfor utfall samtidig som det setter verdi for kunden..

Hvordan komme i gang med OKR?

I følge miro.com sine anbefalinger er det 7 steg vi bør gjennom for å få det til. Å lage sine egne OKR-er handler om å definere viktige beregninger og deretter ta teamet sitt ombord for å øke synligheten til disse beregningene. Fordelen er at det er enkelt å lage dem.

  1. Første steget er å kartlegge teamhierarkiet ditt. Her kan vi legge til navnene til de ansatte i organisasjonen.
  2. Neste er å finne ut av de primære målene som driver ditt firma eller team. Teamet kan definere disse og her må du være forberedte på å forhandle om eventuelle avveininger for å holde målsetting på sporet.
  3. Skriv ned 1-3 viktige resultet som måler din evne til å nå det målet. Her må vi tenke på de forskjellige faktorene som bidrar til suksess.
  4. Skriv ned 1-2 mål. Her må du tenke på hva det er du ønsker å oppnå.
  5. Introduser organisasjonen din til OKR-definisjonsprosessen. Her mp vi justere oss etter teamets modenhet og risikonivå som vi tror de kan imøtekomme. Her er det viktig med tillit og gå utenfor sin egen komfortsone
  6. Brainstorm OKR-er med ditt team, basert på selskapets mål. Påminn teamet at de ikke blir dømt ut fra prestasjonen men at målet er å sikte mot noe større og være gjennomtenkt på hvordan vi skal oppnå det.
  7. Siste steg er å gjennomgå og fullføre OKR med teamet. Her bør vi holde øye på teamets ytelse, ikke bare utganger eller nye interasjoner av prosjekter
Hvis vi sammenligner selskaper som tar i bruk OKR i motsetning til de som ikke gjør det vil vi fort se at at de som bruker det viser seg å være mye mer effektive på jobene sine, noe som resulterer i bedre ytelse og økt salg. De som ikke tar det i bruk bør være involvert i prosessen i fremtidige sykluser. 

Kilder:
https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/#slik-kommer-du-i-gang-med-okr

https://miro.com/templates/okr/?utm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Dcpc%26utm_campaign%3DS|GOO|NB|NO|ALL-EN|Core%26utm_adgroup=dsa%26utm_custom%3D11803864521%26utm_content%3D485088308124%26utm_term%3D%26matchtype=b%26device=c%26location=1010894&gclid=Cj0KCQjwsLWDBhCmARIsAPSL3_1qv44s9zCE1ApUO1BFDbOSPRgIesHZmW-3RbCHDuGCJFuhfjjLEE8aAkkuEALw_wcB