3D-PRINTING

I dagens forelesning med Arne Krokan som fant sted den 15.januar hadde vi om teknologiske løsninger som vi bruker per dags dato, der Arne blant annet snakket om 3D-printing, VR og AR-teknologi. I dette innlegget skal jeg fokusere mest på 3D-printing, hva det er og hvilke konsekvenser det medfører.

Hva er 3D-printing?

I mange år har vi produsert varer som i bunn og grunn er lagd på den tradisjonelle måten, ved hjelp av materialer som tre, stein og metall. Slik har vi alltid lagd deler av et produkt. Men hva er 3D-printing? I følge wikipedia er 3D-printing en produksjonteknikk der tredimensjonale objekter bygges opp lag på lag ved hjelp av et skriverhode. De siste årene har interessen for dette steget utrolig høyt, kanskje en revolusjon? Denne type teknologi er billigere, raskere, effektiv og mer fleksibel. Da er det ikke rart flere selskaper begynner å innføre det.

3D printing and worker safety | 2019-04-28 | Safety+Health Magazine
Bildet hentet fra: https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/18295-d-printing-and-worker-safety

Tilgjengelighet

Før jeg begynte å skrive på dette innlegget, ville jeg først gjøre litt research og lese meg opp på dette med 3d-printing. Det jeg fort la merke til er alle disse kjøps-mulighetene jeg fikk opp i det jeg skrev “3D-printing” i søkemotoren. Det var overraskende å se at hvem som helst kan eie en slik printer hjemme og hvem som helst kan begynne å produsere ulike deler. Det betyr også at en slik type teknologi er lett å få tak i og er alltid tilgjengelig for hvem som helst. Det er ikke bare store selskaper som inviterer i slikt, men også vanlige privatpersoner. Ulempen her når det gjelder personlig investering, er at det kan være utrolig dyrt å kjøpe, der prisene rangerer alt fra 100 000 til 250 000 norske kroner og opp. Det er også mulig å kjøpe printer til noen få tusen, men den vil ikke klare å lage like kompliserte objekter.

Bruksområder

Skole
 En av grunnene til at 3D-printing eksploderer i dag, er på grunn av de forskjellige feltene denne teknologien kan brukes på.  Hver dag, flere skole implementerer 3D-printing på grunn av at det hjelper studentene å forberede seg til framtiden, der de også kan designe ideer og produsere modeller. Flere skoler har printere allerede i klasserommet klare for bruk.
happy children with 3d prin..." av Syda Productions - Mostphotos

Medisin
Når det kommer til den medisinske verden har det vært mange applikasjoner for 3D-printing rundt dette området. Det brukes til å utvikle pasienttilpasset utstyr, der noen av utstyrene ble gjort om til smittevernutstyr. Pandemien som pågår nå er et godt eksempel på at 3D -printing gjør prosesser raskere. Når pandemien ankom til Norge hastet det med smittevernutstyr, som førte til at sykehus produserte og fikk det på samme sted, før de i det hele tatt rakk å bestille. 

3500 som døgnet rundt 3D-printer smittevernutstyr på nasjonal dugnad! -  PlastForum NO
Konstruksjon
3D-printing tilbyr også muligheter for konstruksjon, som å produsere bygninger eller konstruksjonsdeler. Noen av materialene som brukes her er betong,polymer,voks skum osv. Fordelen med denne type teknologi er mer kompleksitet, raskere konstruksjon, nøyaktighet og lavere arbeidskostnader.
Verdens største 3D-printer | Computerworld

Åpner for markedsførings-taktikker

3D-printing kan være en levedyktig markedsføringstaktikk for framtiden. Bruken av denne teknologien må selvfølgelig være rimelig og omfattende slik at selskaper kan få mest mulig ut av denne type teknologi. Privatpersoner, i denne sammenhengen kunder, vil få slike skrivere hjem, der de kan starte å lage deler slik at bedrifter kan nå og imøtekomme kundene ved å potensielt kjøpe disse delene. Avhengig av virksomheten vil man kunne lage tilbehør som skrives ut av sine kunder. Mulighetene her vil kunne øke etter hvert som teknologien utvikler seg. Å implementere en slik teknologi i en markedsføringsammenheng vil være fantastisk og åpne muligheter for mange.

Konsekvenser ved 3D-printing

3D-printing bringer for det meste kun fordeler, ettersom teknologien ikke er utviklet fullt ut. Dermed kan vi si at mennesker er i veien for utviklingen av dette. Den første konsekvensen vil nok være arbeidsledighet. Personer som før lagde disse delene vil stå i fare for å miste arbeidsplassen sin. I følge tu sin artikkel om 3d-printing vil ikke 3D-printing overta all verdens produksjonsteknologi i fremtiden og behovet for yrker som ingeniører vil ikke synke. Dette er fordi vi fortsatt vil trenge flinke prosessingeniører, eneste som må forandres er måten de jobber på og fornye kunnskapen.

Den andre konsekvensen vil påvirke firmaer som driver med transport. 3D-printing har gjort det mulig å lage deler på samme sted som man er på. Dette fører til at transportfirmaer ikke lenger har behov for å frakte varer til ulike byer og land. Kanskje transport av 3D-printere vil være mulig men det vil ikke være nok jobber til alle.

Siste konsekvensen som jeg vil skrive om er dette med plastikk og forbruk. Noen printere bruker en plast filament. Rå plast reduserer avfallsproduksjonen, det er ikke noe nytt, men disse maskinene vil etterlate overflødig plastikk som ikke er brukt i trykksengene. Plastsøppel vil havne på søppelfyllinger som vil påvirke miljøet på en negativ måte. En løsning på det kan være at 3D-printere begynner å bruke metall istedenfor plast(som noen allerede gjør) slik at det blir mer nyttig for både produsenten men også forbruker.

Konklusjon

Det er tydelig at 3D-printing har noen ulemper knyttet til samfunnet og menneskelig arbeidskraft, men det er også ekstremt lønnsomt. Dette er spesielt for store virksomheter som ønsker å handle rimelig samtidig som det er tidsbesparende å produsere. Denne type teknologien bør satses i Norge i framtiden, men ikke fullt ut før folk som blir arbeidsløse forsikrer seg en jobb innen samme yrke.

Agnese

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/3D-utskrift

https://www.tu.no/artikler/industri-slik-kan-3d-printing-endre-industrien-for-alltid/232496