Hva er kunstig intelligens?

Dagens forelesning handlet om kunstig intelligens der Arne Krokan forteller hvordan dette kan brukes på flere ulike måter. Dagens tema handler om akkurat dette.

Så hva er kunstig intelligens? I følge Arne er kunstig intelligens det motsatte av naturlig dumhet. Det finnes åtte former for intelligens, der noen av disse er relasjoner (forstå mennesker), selvinnsikt(forstå seg selv), bodysmart(kroppslig) og bildesmart (visuell, forstå hvordan bilder er). Det handler også om maskinlæring, hvordan maskiner tar over jobben til flere medarbeidere, også kalt dyp læring. Det å også kunne programmere de slik at disse robotene får spesialisering og erfaring i et spesielt emne.

Vi møter på kunstig intelligens daglig selv om vi ikke tenker over det. Et eksempel er chatbotter som nå flere selskaper kommer med. Det er kanskje ikke den beste hjelpen vi kan få, men det er en grei hjelpemiddel dersom åpningstidene skulle være stengt. Meningen bak disse chatbottene er at kundene skal komme med spørsmål der de blir besvart av denne roboten.

8 Ways to Know if You Need a Chatbot For Your Business

I forelesningen nevner Arne dette med iPhone og ansikts-gjenkjennelse. Mobiltelefonen vet akkurat hvilke ansiktsuttrykk du har i det du låser opp mobilen, enten om du er glad eller deprimert. Teknologien har kommet så lang vei at mobiltelefoner klarer en slik funksjon. Ikke nok med at Apple kan se våre uttrykk og følelser men de kan også identifisere om du er hetero eller homofil ved å se på profilbildet ditt. Dette leder til noen etiske spørsmål som “vet Apple hvordan vi føler oss, og vet Apple når vi er så deprimerte at vi har selvmordstanker”. Om Apple skulle hatt tilgang til slik data, hva kunne de eventuelt gjort med saken?

I denne oppgaven har jeg valgt artikkelen “kunstig intelligens; smart eller skremmende?” Denne artikkelen beskriver hva kunstig intelligens er og at det ikke alltid er negative sider ved dette, tvert imot er det undersøkt at det er flere fordeler. Ved hjelp av kunstig intelligens vil jobben bli enklere og mer sikker. Det blir også skrevet om muligheter til offentlig sektor, at det er lettere å avdekke feil og svindel og forutse behov. Når det kommer til helsetjenesten har KI mer kunnskap og erfaring enn det for eksmpel en radiolog har, ettersom at en radiolog ser tusen bilder i løpet av hele sitt arbeidsliv, mens KI ser flere millioner bilder fra hele verden. Med KI kommer det også utfordringer, som skjevheter i datasettet som kan forsterke forskjellsbehandling som for eksempel ved jobbansettelse vil den med best CV bli ansatt. Slike skjevheter kan risikere å fortsette å plante seg videre. Kunstig intelligens setter også noen spørsmål rundt ansvar og sikkerhet. Ettersom maskiner konstant flytter på grensen av hvor mange oppgaver den klarer å løse, vil da disse få en autorisasjon slik leger gjør? Trenger maskiner en kvalitetssikring og hvem har ansvaret for slikt?

Kunstig intelligens handler også om å klare å gjenkjenne assosiasjoner knyttet til en gjenstand. At man er trent opp til å klare å gjenkjenne en hund ved spesifikke kjennetegn er kunstig intelligens i seg selv. Det at det er en hund ved siden av et rundstykke, der begge ser prikk like ut, men at roboten gjenkjenner hva som er hva sier mye hvor langt kunstig intelligens har kommet per dags dato.

The Internet is having a meltdown over these puppies that look like bagels  | HelloGiggles

Arne gikk også gjennom flere eksempler i timen, som jeg ble veldig fascinert av. Et av eksemplene var disse robothundene som politiet i USA hadde innført, også kalt Spot. Dette var nytt, ettersom hadde aldri før hørt om noe som en robot-politihund. Flere innbyggere fryktet disse robotene, grunnen at hundene filmet og samlet inn data uten en godkjenning. Et større frykt vil være dersom hundene blir utstyrt med våpen, en diskusjon som enda pågår. Hva vil skje dersom den fyrer på feil person eller gjenstand? I artikkelen får vi lese at dette ikke er mulig å skje fordi hunden blir fjernstyrt av en betjent. En av hundene har også arbeidet med politiet og bomberydder for å teste hvordan den fungerer under en slik prosess.

Ved bruk av kunstig intelligens vil det være nyttig men samtidig skadelig for mange. Mange funksjoner, enten det skulle være i helsetjenesten eller et næringsdrivende selskap, vil være enklere å løse ved hjelp av IK. Ulempen ved dette vil påvirke fremtiden, i og med at det er vanskeligere å få fast jobb og flere mennesker mister arbeidsplassen sin.

Agnese

Artikkel og kilder:

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

https://nyheder.tv2.dk/udland/2019-11-29-robot-politihunden-spot-vaekker-bekymring-i-usa

https://www.krokan.com/arne/